highlights 2022

Onze impact in 2022

In 2022 hebben we opnieuw heel wat acties en campagnes gelanceerd om de Belgen aan te moedigen hun oude apparaten af te danken of te schenken.

Op café met Recupel

In 2022 kon je in vijf Belgische steden een afgedankt toestel inleveren bij Café Recupel, in ruil voor een hapje en een drankje. Wie er zelf niet geraakte, kon een beroep doen op een fietskoerier. Het initiatief was een schot in de roos: we ontvingen bijna 2.000 bezoekers – onder wie politici Elio Di Rupo, Zuhal Demir en Vincent Van Quickenborne – en haalden 10 ton afgedankte elektrotoestellen op. Kapotte toestellen werden hersteld in onze repair corners, Kringwinkels namen de herbruikbare apparaten in ontvangst en de echt defecte toestellen werden gerecycleerd.

20 jaar Recupel

Terugblikken op 20 jaar Recupel en vooruitkijken naar de circulaire toekomst: dat was het plan tijdens Recupolis in Hal 5 in Leuven. Vijf circulaire pioniers maakten er een inspirerende avond van.

 

  • Pierre-François Bareel sprak over het project Biolix: een samenwerking tussen de Universiteit Luik en Comet om oude koperresten om te zetten in nieuwe kathoden.
  • Michel Simon had het over de sociale en ecologische missie van het Luikse Electro SOFIE.
  • De Zwitserse collega’s van SENS eRecyling stuurden een filmpje over hun project om afgedankte elektrotoestellen eenvoudigweg mee te geven met de postbode.
  • Stefan Goemaere van Saamo praatte over Papillon, een leaseformule tegen energiearmoede in samenwerking met BSH.
  • Nick Davids van Maakbaar Leuven vertelde over het burgerwetenschapsproject dat ze met Recupel uitvoeren om beter te begrijpen welke oude elektroapparaten in huis blijven rondslingeren en waarom.

 

Alle inspirerende verhalen werden gebundeld in een gelegenheidskrantje in het teken van 20 jaar Recupel.

Gratis ophaaldienst voor kmo’s en organisaties

In 2022 richtten we Recupel Pick-up op, een gratis ophaaldienst voor afgedankte (huishoudelijke) elektr(on)ische apparaten voor scholen, ziekenhuizen, bedrijven en andere organisaties. Daarmee vulden we een leemte op, want voor kleine ondernemingen en organisaties bestond er nog geen gebruiksvriendelijk systeem om van hun oude apparaten af te geraken. Geïnteresseerden kunnen zich in enkele kliks aanmelden via recupel.be/pick-up.

Bel 112, want 200.000 afgedankte koelkasten worden ‘vermist’

Recupel vreest dat elk jaar ongeveer 200.000 koelkasten fout worden gerecycleerd. Een gespecialiseerde firma moet de schadelijke gassen en vloeistoffen uit een afgedankte koelkast verwijderen. Gebeurt dat niet, dan kan dat tot zware milieuschade leiden. Een fout gerecycleerde koelkast is als een sauna voor de planeet. Die boodschap brachten we over door een gelegenheidssauna te droppen aan het Centraal Station in Brussel en op BATIBOUW.

Elektrofiguurtjes wachten op de bus

Volgens de nieuwe bezitsmeting van Recupel liggen maar liefst 49 miljoen ongebruikte elektrotoestellen stof te vergaren in de kasten en schuiven van Belgische gezinnen. Dat zijn er ongeveer 10 per huishouden. Om mensen aan te moedigen om die apparaten te laten herstellen, weg te schenken of te recycleren, zette Recupel een opvallende actie op: aan een bushalte in Leuven wachtten op een dinsdagochtend in oktober allerhande elektrofiguurtjes op een nieuwe bestemming.

Ruilen met de postbode

Staat de postbode aan de deur met een pakje? Met Recupel Retour geef je in ruil je kapotte gsm of versleten mixer mee. Een handig alternatief voor wie moeilijk naar het containerpark of een inzamelpunt kan om zijn of haar oude elektroapparaten in te leveren. Recupel Retour is niet alleen laagdrempelig, maar ook klimaatbewust, want je toestel lift mee met een rit die sowieso wordt gereden.