highlights 2021

Onze impact in 2021

In 2021 hebben we opnieuw heel wat acties en campagnes gelanceerd om de Belgen aan te moedigen hun oude apparaten af te danken of te schenken.

Inzameling voor slachtoffers watersnood

In de zomer van 2021 werden duizenden Waalse gezinnen getroffen door zware overstromingen. Velen verloren een groot stuk van hun inboedel. Daarom richtten Recupel en De Kringwinkels samen met Gert Verhulst en James Cooke een oproep tot alle Vlamingen om ongebruikte huishoudapparaten in te zamelen. Dat leverde in totaal 748 apparaten op: van koelkasten en kookplaten tot verwarmingstoestellen en ventilators. La Bourse aux dons nam de toestellen in ontvangst om ze te verdelen onder de slachtoffers en sociale organisaties.

In Brussel op pad met Bebat

De inzameling van batterijen en oud elektro in Brussel kon wel wat aanmoediging gebruiken. Daarom zette Recupel een sensibiliseringscampagne op, samen met Bebat en Leefmilieu Brussel. Die campagne was te zien in het straatbeeld en op bussen die in september een week lang de hoofdstad doorkruisten om de Brusselaars te informeren en enthousiasmeren. De nieuwe website recycleerhier.be brengt de juiste inzamelmethodes toegankelijk in beeld en toont een handige kaart om het dichtstbijzijnde inzamelpunt te vinden.

Naar de site

Koelkastcampagne

De impact van één fout gerecycleerde koelkast staat gelijk aan die van 7.500 km autorijden. En elk jaar raken er bijna 200.000 oude koel- en vriesapparaten vermist. Tijd dus voor een extra inspanning, en daar mocht een kwak humor bij. In samenwerking met Delhaize verspreidde Recupel 6.000 glazen sauspotjes. Die spoorden mensen aan om mayo-nice te zijn voor het milieu en niet de anda-loser uit te hangen, en ook om hun oude koel- en/of vriestoestel naar het juiste inzamelkanaal te brengen. Dat mam-moet geen recyclagepark zijn: een winkel met het kwaliteitslabel “Hier recycleren we goed” mag ook. De boodschap werd in mei 2021 ook verspreid via digitale en gedrukte media voor een maximaal bereik.

Hoe vul je het Jan Breydelstadion 300 keer?

Tijdens de thuismatch van Club Brugge tegen Moeskroen op 18 april 2021 was het stil op de tribunes: door corona waren er geen supporters toegelaten. Maar het stadion was wél goed gevuld: met kapotte elektr(on)ische toestellen. En die hadden een duidelijke boodschap: “Kijk thuis eens goed rond, want wij zijn met véél”. Bij de Belgische gezinnen liggen in totaal 51 miljoen ongebruikte apparaten, waarvan 9 miljoen zelfs niet meer werken. Dat is genoeg om 300 voetbalstadions te vullen met kapotte toestellen die niks van voetbal kennen maar wel nog vol bruikbare grondstoffen zitten. Club Brugge stelde graag haar zitjes ter beschikking om die boodschap extra in de verf te zetten. Ongebruikte toestellen bijhouden is al even gek als ze mee naar het voetbal nemen. Je brengt ze beter naar een inzamelpunt voor hergebruik of recyclage.

Succesvol proefproject artificiële intelligentie

De producenten van elektr(on)ische apparaten staan ook in voor de kosten van de verwerking als die apparaten afgedankt worden. Recupel voert regelmatig steekproeven uit om na te gaan hoeveel exemplaren van elk soort toestel er ingezameld worden en wil op basis daarvan de verwerkingskosten correct verdelen. Om die steekproeven efficiënter te laten verlopen, werkte Recupel samen met IDLab van UAntwerpen aan een proefproject rond artificiële intelligentie (AI). Daarbij werd een computeralgoritme getraind om toestellen te herkennen op basis van foto’s en gewicht. In 2021 rondden we het proefproject af. Het AI-systeem werkt zeer goed. We blijven het dus gebruiken en bestuderen andere mogelijkheden. We zouden het in de toekomst bijvoorbeeld ook kunnen toepassen om herbruikbare toestellen te identificeren en uit de recycleerstroom te halen.

Nieuwe apparatenlijst

In 2021 gebruikten we voor het laatst de oude apparatenlijst met tien categorieën. Sinds 1 januari 2022 geldt er een nieuwe lijst met maar zes categorieën, in navolging van de Europese richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Om tegemoet te komen aan de snelle evolutie van het aanbod is de nieuwe lijst niet meer exhaustief maar eerder illustratief, met definities, voorbeelden en uitzonderingen. Zo wordt het verschil tussen huishoudelijke en professionele toestellen bepaald door het beoogde gebruik. Door de nieuwe indeling komen er ook veranderingen in de bijdragen voor bepaalde soorten toestellen. Met een uitgebreide informatiecampagne zorgden we ervoor dat alle betrokken tijdig op de hoogte waren.

Hier lees je meer over de nieuwe apparatenlijst.