highlights 2023

Onze impact in 2023

Afscheid nemen van oude apparaten: daar zette Recupel ook tijdens 2023 opnieuw op in. Met verschillende acties en campagnes moedigden we nog meer Belgen aan om hun oude toestellen een tweede leven te schenken.

Op speeddate
met Recupel

Hoe stimuleer je het hergebruik van elektrotoestellen? Door in te zetten op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de inzameling, en door de beste match te creëren tussen kringloopwinkels en verkopers en producenten van elektrotoestellen!

Tijdens de eerste editie van de Recupel Speeddate speelden we matchmaker tussen een vijftigtal bedrijven uit de sociale en ‘reguliere’ economie. We lieten een softwaretool de juiste profielen – op basis van regio, wensen en specialisaties – aan elkaar linken en planden speeddates in. Op één voormiddag werden adresboekjes bijgewerkt en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden besproken. Via een Linkedin-groep gaat het matchmaken nog verder door.

Recupel werkt samen met Nostalgie en L’Ilôt

Voor het derde jaar op rij sloegen Recupel en Nostalgie de handen in elkaar voor Mission Recyclage. Inwoners van Zinnik, Oudergem, Jambes en Bierghes werden uitgenodigd om hun oude huishoudelijke apparaten in te leveren. Dit jaar werkten Recupel en Nostalgie daarvoor samen met L’Ilôt, een non-profitorganisatie actief in Brussel en Wallonië, die al ruim 60 jaar strijdt tegen dakloosheid. Ook R.APP.EL – Resources Restor, Les Petits Riens, La Poudrière, Retrival en Electro Sofie stapten mee in het verhaal. De herstelde apparaten werden geschonken aan mensen in precaire situaties waarvoor de vzw een nieuwe thuis heeft gezocht. Toestellen waarvoor herstel niet meer mogelijk was, werden gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen.

AB & Black Box Revelation

Recycleren? Daar zit muziek in. Dat bleek ook tijdens het optreden van Black Box Revelation in AB, in samenwerking met Recupel. Wie twee afgedankte telefoons recycleerde, kon op 28 januari 2024 genieten van een exclusief concert. Het doel? 3.000 oude mobiele telefoons inzamelen. Volgens de bezitsmeting van Recupel slingeren in de Belgische huizen namelijk zo’n anderhalf miljoen oude mobiele telefoons rond. Nochtans kunnen veel materialen in die smartphones gerecycleerd worden – ook materialen die vandaag steeds meer in trek zijn, zoals kobalt en palladium. Zo gaan we op een vrolijke noot de grondstoffenschaarste tegen.

Mega Mindy leert kinderen recycleren

Jong begonnen is oud gewonnen. Recupel zet dan ook al vele jaren in op educatie. Als we van jongs af aan goed gedrag stimuleren, heeft dat bovendien vaak ook een positief effect op het gedrag van ouders.

Samen met Studio 100 ging Recupel in 2023 van start met een nieuwe inzamelcampagne. K3 en de cast van Galaxy Park riepen in de aanloop naar de Grote Sinterklaasshow op om afgedankt elektronisch speelgoed of andere ongebruikte elektronische gadgets mee te nemen in ruil voor een duurzame beloning. Mega Mindy hielp ondertussen Mega Toby en de Vlaamse kinderen om goed te recycleren.

Studie herstel en herstelgebruik

Elektrotoestellen herstellen of tweedehandsapparaten aanschaffen: de volledige herstelsector voor huishoudelektro was in 2021 goed voor een omzet van een kleine 120 miljoen euro. Bovendien biedt de sector werk aan ongeveer 900 mensen. Dat bleek uit het onderzoek naar herstel- en hergebruik dat bureau Möbius uitvoerde voor Recupel. Om de vijf jaar zullen we dit onderzoek herhalen. Een van de opvallendste cijfers: een op de vier Belgen liet in 2021 een toestel herstellen. Daarbij stoten ze vaak nog op drempels. Recupel maakt het daarom een prioriteit om consumenten te informeren en te sensibiliseren. In de loop van 2024 zal het daarvoor bijvoorbeeld een kaart delen via de website waar consumenten eenvoudig kunnen terugvinden waar ze in de buurt hun toestel kunnen laten herstellen.

Elektro is geen schroot

Veertien procent van de afgedankte elektrotoestellen (AEEA) komt terecht bij het schroot. Dat bleek uit de ‘Massabalans’, een studie die Recupel om de vier jaar uitvoert. Daarmee volgen we ook op hoe dicht we komen bij de Europese doelstelling om 65% van de AEEA in te zamelen en correct te verwerken. De schroothandel kan hierbij hét verschil maken als ze het elektronisch afval dat zij binnenkrijgen, naar een recyclagebedrijf brengen én die afvalstroom aangeven bij Recupel of bij BeWeee. Om dat te stimuleren voorziet Recupel een betere vergoeding in haar nieuwe charterovereenkomsten.