Histoires des partenaires

En conversation avec nos partenaires

2023-10-27 - Elektrohelden - Recupel - ©Julie Rommelaere - @Heilig Hart, Leuven - 024
GoodPlanet

GoodPlanet Belgium is een non-profitorganisatie actief in heel het land. Jaarlijks inspireren een 100-tal medewerkers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen. Via projecten, campagnes en workshops verspreiden zij kennis over duurzame ontwikkeling.

Naar de website Naar de website

Jong geleerd is oud gedaan

Met een positieve blik en een hoopvolle boodschap trekt GoodPlanet naar scholen en bedrijven. Educatie is namelijk een belangrijke stap om een duurzame samenleving waar te maken. Projecten gaan van groene speelplaatsen tot zero-afvaluitdagingen tot inzamelacties van elektro. De geknipte partner voor Recupel dus!

“We werken al sinds 2013 samen met Recupel”, zegt Simon Reijniers, programmadirecteur circulaire economie, klimaat, energie en water bij GoodPlanet. “We delen een missie: een circulaire economie promoten en mogelijk maken. Omdat Recupel instaat voor de inzameling en verwerking, beschikt het over de technische kennis rond hergebruik en recyclage van elektrische en elektronische toestellen. Die kennis zetten wij om in educatieve workshops en campagnes aangepast aan ons doelpubliek.”

De vijf R’en

De vijf R’en van de circulaire economie – reduce, reuse, repair, recycle en rethink – zijn de kapstok van de workshops. Via een educatief lespakket en interactieve werkvormen  komen kinderen en jongeren te weten waar elektrische en elektronische toestellen vandaan komen, welke waardevolle materialen en grondstoffen erin verwerkt zitten en wat er achteraf met die toestellen gebeurt. De workshops sluiten perfect aan bij de eindtermen van zowel het lager als secundair onderwijs.

ElektroHelden, grondstoffenjacht en gsm-inzamelactie

In 2023 realiseerden GoodPlanet en Recupel weer heel wat succesvolle projecten. De campagne ElektroHelden werd afgetrapt in Leuven met tien deelnemende basisscholen. “Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar kwamen via workshops alles te weten over elektro hergebruiken en recycleren”, legt Reijniers uit. “Daarna konden de leerlingen hun eigen heldendaden registreren via een online platform en zetten ze per school een grote inzamelactie op poten. De school die het meeste toestellen inzamelde, won een uitstap naar Technopolis.” De eerste editie was meteen een groot succes! De tien scholen samen zamelden 28.220 afgedankte toestellen in, oftewel 22,2 ton. Leerlingen van de Sint-Norbertusschool vertelden ROBtv over hun inzamelactie. “De campagne krijgt in 2024 een vervolg in Brugge en Aalst.”

“Kinderen, jongeren en leerkrachten zijn zeer enthousiast over onze gezamenlijke projecten”

Een tweede project in partnerschap met Recupel is de workshop grondstoffenjacht. Vorig jaar namen 305 klassen deel uit het hele land. Deze 6.000 leerlingen uit het secundair onderwijs volgden workshops over urban mining en wat circulaire economie in de praktijk betekent. Daarnaast wordt er in samenwerking met Proximus ook een gsm-inzameling georganiseerd in scholen, waar we bijna 21.000 afgedankte gsm’s inzamelden op één jaar tijd. De scholen ontvingen gerefurbishte computers of laptops als beloning. Ook in 2024 kunnen scholen deelnemen aan grondstoffenjacht en de gsm-inzameling.

Recupel lanceerde  de communicatiecampagnes, faciliteerde de inzameling, ontfermde zich over de ingezamelde toestellen en zorgde voor de correcte verwerking voor hergebruik en recyclage.

Enthousiaste deelnemers

“Kinderen, jongeren en leerkrachten zijn zeer enthousiast over onze gezamenlijke projecten”, vertelt Reijniers. Er zijn scholen waar GoodPlanet jaar na jaar naartoe trekt zodat alle leerlingen aan de workshop kunnen deelnemen. “Op die manier krijgen we de actieve gebruikers van vandaag en morgen mee.”