• ACHTER DE SCHERMEN
    VAN RECUPEL
Tweede leven
Recyclage
Verwerking
Transport
VAN
AANKOOP
TOT NIEUW
TOESTEL
Aankoop
Einde leven
Inzameling
Sorteren

Een apparaat bereikt op een bepaald moment het einde van zijn levensduur. Consumenten kunnen afgedankte apparaten naar een van de inzamelpunten van Recupel brengen. Recupel haalt daar alle apparaten op en brengt ze naar een centrale plaats. Daar sorteren we de toestellen en scheiden ze in zes fracties, volgens het verwerkingsproces:

Groot-wit (denk aan wasmachines)
Televisies en monitoren
Rookmelders
Koel-vries
Lampen
Overige apparaten

Als we merken dat een toestel nog bruikbaar is, gaat het naar de kringwinkels. Kapotte apparaten worden getransporteerd naar erkende verwerkers. Die verwijderen eerst de schadelijke stoffen, demonteren de toestellen en recycleren ze. De herwonnen grondstoffen kunnen opnieuw worden gebruikt. Zo sluiten we de kringloop en krijgen de apparaten een tweede leven.

DE FINANCIERING

De leden van Recupel – dat zijn de fabrikanten en invoerders van elektroapparaten en lampen – betalen per product dat ze op de markt brengen een bijdrage. Die bijdrage hangt onder meer af van:

• het gemiddelde gewicht

• de componenten in het toestel

• het inzamelpercentage

• de verwerkingstechniek

• de levensduur

De fabrikanten rekenen de bijdrage door naar de consument. Bij aankoop van een gsm of een broodrooster betaalt die dus meteen voor de inzameling, de sortering, het transport en de verwerking van zijn of haar aankoop. De bijdrage zorgt ervoor dat Recupel al haar activiteiten, zoals hierboven beschreven, kan organiseren en financieren.