20 jaar Recupel

20 jaar de handen
in mekaar

Dit jaar vieren we onze 20ste verjaardag. Wat kleinschalig begon, is inmiddels uitgegroeid tot een geolied netwerk. Van bij onze oprichting waren we een voorloper in Europa. Dankzij onze doorgedreven communicatie en de uitbreiding van ons netwerk zitten we nog altijd bij de kop van het peloton. Vandaag stomen we onze organisatie klaar voor de toekomst door onder andere meer te focussen op welke rol we kunnen spelen in de circulaire economie.
2001

Oprichting Recupel

Op 1 juli 2001 voert België de aanvaardingsplicht in voor producenten en invoerders van huishoudelijke elektroapparaten. Daarom richten de beroepsfederaties Agoria, FEE en Traxio Recupel op. Recupel zet een inzamelsysteem op poten om elektro in te zamelen, te transporteren en te verwerken. In het begin zamelt Recupel alleen deze categorieën in: audiovisuele toestellen, kleine elektrohuishoudtoestellen, informatie- en communicatietechnologie, tuin- en werkgereedschap en groot-wit en koel-vriesapparaten.

2002

Meteen koploper in Europa

Europa keurt de eerste richtlijn rond e-waste goed, waardoor alle lidstaten plots een gelijkaardig systeem als dat van Recupel moeten invoeren. Recupel speelt dus een pioniersrol op het vlak van de inzameling van afgedankt elektro. In totaal halen we in ons eerste volledige werkingsjaar zowat 36.000 ton e-waste op.

2005

Start inzameling lampen

Vier jaar na de oprichting beginnen we ook lampen (gasontladingslampen en buislampen) en medische en laboratoriumapparatuur in te zamelen.

2006

Overeenkomst hergebruiksector

Sinds de start werken we nauw samen met kringloopcentra. In 2006 ondertekenen we een samenwerkingsovereenkomst met de hergebruiksector: het Vlaamse HERW!N en Ressources voor Wallonië en Brussel. We zorgen ervoor dat opgehaalde toestellen die een tweede leven verdienen, zoveel mogelijk doorstromen naar de hergebruiksector.

2007

Start inzameling professionele e-waste

We zamelen vanaf nu ook professionele elektroapparaten in, zoals industriële stofzuigers en drankautomaten. Er gaat namelijk een Europese richtlijn in die invoerders en producenten van professionele apparaten verplicht om afgedankte toestellen te aanvaarden.

2009

100.000 ton ingezameld

We bereiken twee grote mijlpalen: we ronden de kaap van 100.000 ton ingezamelde elektroapparaten én we zamelen nu ook rookmelders in.

2011

Nieuw logo en nieuwe samenwerking

Na 10 jaar Recupel is het tijd voor een nieuw logo: groen maakt plaats voor blauw. Daarnaast werken we voor het eerst samen met Close the Gap, de organisatie die afgedankte laptops en gsm’s inzamelt bij bedrijven en organisaties, herstelt en naar Afrika en Zuid-Amerika verscheept. Voor die samenwerking slepen we een Sustainable Partnership Award in de wacht.

2012

Ambitieuze Europese doelstelling

Europa voert de strijd tegen e-waste op. Lidstaten zijn verplicht om tegen 2019 minimum 65% van het gemiddelde gewicht in te zamelen van wat er de laatste drie jaar op de markt werd gebracht, of 85% van wat er wordt afgedankt. Bovendien worden alle producten die elektrische of elektronische elementen bevatten beschouwd als elektrotoestellen. In datzelfde jaar verhuizen we naar een nieuw kantoor met flexibele werkplekken.

2014

Lancering RecyclePunt

Sinds 2014 staan er in supermarkten, doe-het-zelfzaken, openbare gebouwen en winkels RecyclePunten voor klein elektro (dat wil zeggen: kleiner dan je hoofd) en lampen. Ondertussen telt het netwerk meer dan 3.000 punten verspreid over België.

2016

E-waste in kaart gebracht

In opdracht van Recupel zoekt Deloitte uit waar de verschillende stromen van e-waste terechtkomen. Uit de studie blijkt dat Recupel in 2016 instaat voor de inzameling en recyclage van ongeveer 45% van de op de markt gebrachte apparaten. Toch blijft zo’n 30% van de afgedankte elektroapparaten onder de radar. Dat is een van de redenen waarom we nog steeds niet de Europese doelstelling van 65% halen. Bij de bekendmaking van de resultaten roepen we dan ook op om de samenwerking tussen de verschillende partners te versterken.

2018

BeWeee-tool en artificiële intelligentie

Om de rapportage van e-waste te verbeteren, richten we samen met 7 andere organisaties de vzw BeWeee op. Daarmee kunnen bedrijven op een eenvoudige manier rapporteren hoeveel e-waste ze op de markt brengen en inzamelen en hoeveel volume ze verwerken of een andere bestemming geven. We starten ook met een project rond artificiële intelligentie, om de sampling van e-waste te automatiseren.

2019

Smartloop en de circulaire economie

We lanceren een digitale marktplaats voor afgedankt elektro, waarbij we een oplossing op maat aanbieden voor onder andere bedrijven, scholen en zorginstellingen. Daarnaast integreren we de circulaire economie in onze missie en visie. Het is namelijk onze ambitie om een spil te worden van de circulaire economie in België.

2020

Om helemaal klaar te zijn voor de toekomst, werken we een nieuwe communicatiestrategie en branding uit. Onze nieuwe slagzin? ‘We maken er iets moois van.’ Daarmee doelen we op het feit dat grondstoffen niet verloren gaan, maar opnieuw ingezet kunnen worden. Zo leggen we de link met urban mining en de circulaire economie.